Açık Kaynak Kodu Nedir?

Açık kaynak kodlu yazılım" terimini sıkça duyuyoruz. Linux ve Linux tabanlı Android benzer biçimde yazılımların açık kaynak kodlu bulunduğunu biliyoruz. Peki açık kaynak kod tam olarak ne demek ve açık kaynaklı yazılımın avantajları neler?

Programlar, doğrusu özetlemek gerekirse .exe, ..dmg, .deb benzer biçimde dosyalar, binlerce "kaynak kodu" satırından derlenmiştir. Programlama dilini bilmeyenler için fazlasıyla karışık görünebilecek bu kodlar, bir uygulama dosyası olarak derlenir. Derleme işleminden sonrasında artık kaynak koduna gerekseme duyulmaz. Dolayısıyla iTunes benzer biçimde bir yazılımı çalıştırırken kaynak kodunu görmez, bir tek ürünün son halini görürsünüz. Çoğumuz için bu aslına bakarsanız olması ihtiyaç duyulan şeydir. Açık kaynak kodlu yazılımlar ise kaynak kodlarıyla birlikte yayınlanırlar. Geliştirici, kimi zaman onları derleyip, kaynak kodlarının yanında bir uygulama dosyası da sunabilir. Bazı durumlarda ise derleme işi kullanıcıya bırakılır.

Avantajları ;
-Açık kaynak kodlu yazılımlar, programcı topluluğunun gelişimini sağlar. Bu sayede eğitime, yaratıcılığa ve esin almaya destek sunar.
-Açık kaynak kodlu yazılımlarda mesela bir açık bulunduğunda, onunla ilgilenen fazlaca daha çok şahıs olduğundan fazlaca daha acele kapatılabilir. Kapalı kaynak kodlu yazılımlarda ise uzun bir süre beklemeniz gerekebilir.
-Yazılımların değişik çeşitlerinin ortaya çıkmasını sağlar. Mesela Mozilla Firefox, Chromium ve Linux'tan türeyen birçok yazılım var.
-Yazılım geliştiricisinin PC'nizde şüpheli işler çevirmediğinden güvenilir olmanızı sağlar. Kaynak kodu kapalı bir yazılımın yaptığını iddia etmiş olduğu şeyleri hakkaten güvenilir yoldan yaptığını anlamanın fazlaca fazla yolu olmayabilir.

Açık kaynak kodlu işletim sistemleri;
Kişisel bilgisayar kullanımının popüler bir duruma gelmeye başladığı vakit dilimi içinde işletim sistemi olarak en fazlaca kullanılan sistemler Windows ve Apple'ın ürettiği Mac OS işletim sistemleriydi. Bu işletim sistemleri kullanıcılara belli bir lisans karşılığı satılıyor ve kaynak kodları gizli saklı olarak ulaşıyordu. Ticari amaçlara dönüştürülen bu işetim sistemleriyle birlikte tamamen açık kaynaklı “özgür yazılım” hareketi de baş gösterdi. Bu hareket sonucunda ortaya güzel bir alternatif olarak Linux tabanlı dağıtımlar sunulmaya başlandı. Hala günümüzde küçümsenemeyecek bir etken kitle tarafınca kullanılan Linux tabanlı işletim sistemleri açık kaynak kodludur ve kullanıcılarının geliştirmesine açık olarak gösterim yapmaktadır. Açık kaynak kodlu ve özgür bir yazılım olduğundan de Linux dağıtımlarının büyük bir kısmı ücretsiz bir şekilde kullanılabilmektedir.

Son olarak; kaynak kodların daha kolay yorumlanabilmesi için yazılımcılar kod satırlarının içine yorum ekleyebilirler. Eklenen bu yorumlar bir tek kaynak kod dosyası incelenirken görünür ve düzgüsel şartlarda görülemez. Bu yorumların eklenmesinin sebebi sistemi parçalara ayırmak ve ihtimaller içinde güncelleme ya da mesele yok etme durumunda öteki yazılımcıların yada kendisinin kolayca doğru kod parçasını bulmasına destek olmasıdır. Bir tek işletim sistemi değil birçok alanda hizmet eden ufak ya da büyük birçok yazılım geliştirilmektedir. Açık kaynak topluluğu Photoshop benzer biçimde ticari yazılımlara alternatif olarak Gimp benzer biçimde açık kaynaklı ve parasız yazılımlar çıkarmıştır ve çıkarmaya devam etmektedir. Çeşitliliği ve kaliteyi çoğaltmak için kullanılarak ya da geliştirilerek destek verilmesi gerekir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

JavaScript Nedir?

HTML DOM Nedir?