DNS Nedir?
DNS Tarihçesi
1984 yılından ilkin DNS diye bir teknoloji üretilmediği için IP-ISIM çözümlemesi HOSTS adındaki bir metin dosyası ile sağlanmaktaydı. Bilgisayarların adları ve IP adresleri HOSTS dosyasına elle kaydediliyordu. İnternette ki her bilgisayarda bu dosyanın bir kopyası bulunmaktaydı. Bir bilgisayar öteki bir bilgisayara ulaşmak için bu dosyayı inceliyor eğer karşı tarafın adıyla uyuşan bir alan adı bulursa IP adresini alıp karşı tarafla iletişime geçiyordu.
Bu sistemi kolaylaştırmak adına yetkililer 1984'te DNS'i ürettiler. DNS hem bilgisayar veri tabanını dağıtık bir yapıya sokuyor hem de bilgisayarlar içinde hiyerarşik bir yapı kurulmasını sağlıyordu.
DNS Nedir?
Domain Name System'in kısaltılmış şeklidir. Türkçe'ye "Alan İsimlendirme Sistemi" olarak geçmiştir. Bir nevi webin telefon rehberidir. IP adreslerini alan adı isimlerine çevirerek daha kolay akılda kalmasını sağlar. Böylelikle web çubuğuna akılda kalması zorluk derecesi yüksek IP adresleri**(74.125.224.83 şeklinde) yazmak yerine daha kolay olan **alan adlarını(www.google.com şeklinde)* yazarız. DNS sisteminde IP adres bilgilerini tutmaya yarayan DNS sunucuları bulunur.
DNS’in Kullanım Amacı Nedir?
DNS’in kullanım amacı son aşama basittir, kolay anlaşılabilir ve kullanılabilir makine ve alan adları ile makine IP adresleri içinde çift taraflı dönüşümü sağlar. IP adreslerinin gündelik hayatta kullanımı ve hatırlanması pek ergonomik olmadığı için **alan adı isimlendirme sistemi kullanılır.
Ana amacı, ağ üstünden gelen alan adı yada IP numarası ile ilgili sorgulamalara cevap vermektir.
DNS Iyi mi Çalışır?
DNS sistemi isim sunucuları ve çözümleyicilerinden oluşur. İsim sunucuları olarak düzenlenen bilgisayarlar alan adlarına karşılık gelen IP adresi bilgilerini tutarlar. Çözümleyiciler ise DNS istemcilerdir. DNS istemcilerde, DNS sunucu ya da sunucuların adresleri bulunur.
Bir DNS istemci bir bilgisayarın ismine karşılık IP adresini bulmak istediği süre isim sunucuya başvurur. İsim sunucu, doğrusu DNS sunucu da eğer kendi veri tabanında o şekilde bir isim var ise, bu isme karşılık gelen IP adresini istemciye gönderir.
İnternet adresleri tr (Türkiye), de (Almanya) şeklinde ülkelere nazaran ayrıldıktan sonrasında bir alt dal olan üst-düzey (top-level) alan adı uzantıları gelir. Üst-düzey alan adı uzantıları aşağıdakiler gibidir;
.com : Ticari kuruluşları gösterir.
.edu : Eğitim kurumlarını gösterir.
.org : Ticari olmayan, hükümete de bağlı bulunmayan kurumları gösterir.
.net : İnternet omurgası işlevini üstüne alan ağları gösterir.
.gov : Hükümete bağlı kurumları gösterir.
.mil : Askeri kurumları gösterir.
.num : Telefon numaralarını bulabileceğiniz bölgeleri gösterir.
.arpa : Ters DNS sorgulaması yapılabilecek bölgeleri gösterir.
Özetle, DNS istemciler ile isim sunucularda bulunan İSİM-IP bilgilerini kolaylıkla bulup karşı taraf ile iletişime geçebiliriz.
Yorumlar
Yorum Gönder