W3C Nedir?

W3C 1 Ekim 1994 senesinde Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Tim Berners-Lee tarafınca MIT ve CERN bünyesinde kurulmuştur. Açılımı "World Wide Web Consortium (Dünya Çapında Ağ Birliği)" dur. Kuruluşunda birçok meşhur ve gönüllü yazılımcının katkısı olmuştur.

Kurulma amacı dünya genelinde ağ standartlarını belirlemek olan bu oluşum kurulduktan sonraki yıllarda HTML 4.01, PNG formatı, CSS 1 ve 2 şeklinde emekler yayımlamışlardır.


Niçin kullanılır?

Kullanım amacı oldukça kolay fakat bir o denli da önemlidir. İnternette ki web sitelerinin bozuk görünümlü olmalarının en temel sebeplerinden birisi W3C standartlarına uygun kodlanmamış olmalarıdır. Şu demek oluyor ki öteki bir deyişle W3C kontrollerini muntazam bir halde yaparsak en azından HTML tarafınca sitenizde bir mesele ya da eksiklik olmayacaktır.

Iyi mi Kullanılır?

Sitenizin arayüz kodlama kısmı bittikten sonrasında "W3C Validator" sayfasına gidip HTML'inizi gösterilen alana yapıştırarak ya da site adresinizi direkt yapıştırarak, çıkan sonuçtaki hataları ve eksiklikleri düzeltip standartlara uydurmanız gerekmektedir. Bu sayede oluşabilecek hataların önüne geçebilirsiniz.

Standartların Önemi

W3C Standartları arayüz kodlama meydana getiren yazılımcılar tarafınca muhakkak bilinmeli ve uygulanmalıdır. Faydalarını özetlemek gerekirse;
-Arama motorlarına sitenizi bulmaları için büyük kolaylık sağlar. SEO'nun mantığı "Google şeklinde düşünmektir" . Bundan dolayı web sitenizi yaparken W3C standartlarını göz önünde bulundurarak kodlarsanız sitenizin arama motorlarında bir adım öne geçmesini sağlayabilirsiniz.
-Eğer sitenizin W3C standart kontrolü yapılmamışsa değişik tarayıcılarda bazı sorunlara niçin olabilir.

Standartları Nedir?

W3C'nin genel olarak standartları aşağıdaki gibidir;
- Etiketler devamlı ufak harflerle kullanılmalıdır.
- Tek etiketli kod bloklarında eğik çizgi (bölme) unutulmamalı ve devamlı eğik çizgiden ilkin boşluk bırakılmalıdır.
- Belge tipi kesinlikle belirlenmelidir.
- "img" etiketlerine alt özelliği eklenmesi standartlar kapsamında mühim bir gerekliliktir.
- Sitenizdeki bağlantılara "title" özelliği ilave ederek arama motorlarını bilgilendirmeniz gerekmektedir.
- Parametre değerleri kesinlikle tırnak içinde yazılmalıdır.
- Sitenizde kullanılan başlık yapısı h1 etiketinden başlayıp h6'ya doğru kullanılmalıdır ve h1 etiketi bir kez kullanılmalıdır.

Özet ile W3C 1994 senesinde, web sitelerinin standartlarını belirlemek amacıyla kurulmuş bir oluşumdur. W3C Validator ise bu standartlara ayak uydurmanız için ihtiyaç duyulan testi yapabileceğiniz adrestir. "https://validator.w3.org" adresinden W3C validator sayfasına ulaşabilirsiniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Açık Kaynak Kodu Nedir?

JavaScript Nedir?

HTML DOM Nedir?